Projemizin Gerekçesi

05.12.2021 228

Projemizin Gerekçesi – Project Rationale

Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de yabancı dil veya diller öğretim aşamalarında öğrencilere öğretilmektedir. Öğrencilerimizin birçoğu okullarımızda yabancı dil öğrenimi alırken çeşitli zorluklarla karşılaşmaktadır. Bunlardan en çok karşılaşılanlar yabancı bir dilde okuduğunu anlama ve bu yabancı dili konuşabilme sorunudur. Dolayısıyla bu sorunların nedenlerinin ne olduğu üzerine pek çok akademik çalışma yapılmıştır. Bu çalışmalarda dikkati çeken öğrenilen yabancı dildeki kelime gücünün zayıflığıdır. Öğrenci kelime bilgisini ne kadar geliştirirse okuduğunu o kadar çok anlayabilmekte ve ifade etme gücü de artmaktadır. Araştırma göstermiştir ki kelime eksikliği olan öğrenciler okuduğunu anlamalarını engelleyecektir. (Semtin ve Maniam, 2015).

Ayrıca;çeşitli araştırmalar, kelime dağarcığını artırmak ve dil öğrenmeyi eğlenceli ve ilham verici hale getirmek için oyunları kullanarak yeni kelimeler öğrenmenin yardımcı olduğunu göstermiştir. (Hoa ve Trang, 2020; Ma ve Yodkamlue, 2019; Selvi ve Çoşan, 2018). Biz de projemizde öğrencilerimizin kelime güçlerini arttırabilmek için genel olarak yapılan kelime çalışmalarından, örneğin kelime listesi oluşturma ve öğrencilere söyletme ve yazdırma gibi, farklı olarak kelimedeki harflerin resimle anlamını verecek şekilde kağıtlara çizilip hayal güçlerini kullanarak yansıtabilecekleri "Snapword" kullanmayı hedefliyoruz. Bu çalışmanın öğrencilerimizin hem kelime bilgisini güçlendireceğine hem de yaratıcılıklarının farkındalığını sağlayacağına inanıyoruz.

Okulumuzda projemiz 7-A ve 7-B sınıflarına İngilizce Öğretmenimiz Elif ÖZTÜRK tarafından uygulanmaktadır.